Gabbeh tapijten

Berberhuis de tapijtspeciaalzaak in Eindhoven beschikt over een grote collectie Gabbeh tapijten. Gabbeh (vanuit de perzische Farsi taal; ruw, natuurlijk, origineel) staat voor een ruw en primitief tapijt met patronen veelal geproduceerd door Ghashghai nomaden uit de Farsi provincie in het zuidwesten van Iran. Gabbeh tapijt is waarschijnlijk de meest bekende handgemaakte tapijt uit Iran. Ze worden vervaardigd met handgesponnen wol, zowel in de pool als de schering, en de garens worden geverfd met behulp van plantaardige kleurstoffen. De tapijten zijn veel dikker dan andere Perzische tapijten: soms wel 2,5 cm dik.
 
De patronen van het Gabbeh tapijten zijn van het eenvoudige soort met slechts eenpaar decoratieve elementen, meestal rechthoekige voorwerpen met dieren.
 
Wevers in India hebben snel gehandeld door deze tapijten te kopiëren, maar er is eengroot verschil tussen een perzisch en een indiaas Gabbeh tapijt. Dit verschil kan worden bepaald door te kijken naar de kwaliteit van de wol die merkbaar zachter is voor de perzische variant. De perzische variant is ook veel duurzamer en de kwaliteit is zeker beter.